Påsk på Senja

När jag fyllde 30 år så fick jag i present "tillåtelse" av mina små flickor att åka iväg på Bents inbjudan att fira påsk på hans lodge ute på senja i nordnorge... Senja är norges näst största Ö och ligger sydväst om Tromsö, Ön kantas av berg vart du än tittar, berg som direkt stiger upp ur havet och upp mot 1000hm.
 
Resan blev helt fantastisk! tyvärr så hade en värmebölja dragit fram dagarna innan vi kom och nästan all is hade antingen smält bort eller blivit rutten... så planen jag hade från början att klättra 3 dagar och åka skidor en utböts mot att topptura 3 dagar och klättra en alpinruta =)
 
toppturerna höll ytterst hög kvalité!! hade man fått önska så hade det gärna fått vara djupare powder, men så är det väl alltid =) vi hade ivf en stenhård bas med runt 10cm powder på som bäst... och då var det riktigt riktigt bra!!! det var bara en av turerna (krokelvstind) som vi hade lite sämre väder, det blåste en hel del och sikten var aldrig speciellt bra... men även den dagen och turen blev lyckad trots vädret! höjdpunkten var dock när vi gjorde Keipen två varv! otroligt fint fjäll och kanonåkning å strålande sol den dagen!
 
"spoon couloir" hette den leden som vi klättrade, en alpin tur i en ränna... vi hade små spindriftlaviner hela vägen upp till toppen med en väldigt vacker spindrift "flod" som aldrig slutade upp att flyta vackert fram nerför couloiren... klättringen i sig var väldigt enkel men lite dåligt säkrad, jag gjorde 2 standplatser på hela turen, resten gick vi löpande..
 
nedfirningen var lite av ett projekt i sig då man skulle fira ner 60x7 meter med bultade firningsankare hela vägen.. vi letade i flera timmar efter första ankaret utan framgång, tillslut tog vi beslutet att nerklättra 60m och börja fira från nästa ankare istället.... 2 lämnade kilar senare och väldigt mkt nerklättring var vi tillslut nere på fast mark igen, det låg så mkt snö i rännan att inte ett enda ankare av 7 var synliga och vi hade ingen chans att hitta dom heller... men allt väl och gott! det kostade oss 2 kilar å 2 karbiner att ta oss ner säkert och det får man väl anse det vara värt! turen var helt enkelt väldigt fin!!
 
 
TACK till alla som var med på Senja och gjorde denna påsken helt oförglömlig!!
 
 

Påsk på Senja from Johan Norén on Vimeo.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0